Kdo jsou to Amišové
Amišové, či také Amish, je skupina tradičních křesťanů, kteří sdílejí švýcarský anabaptistický původ s mennonitským lidem. Tito lidé jsou známí svým lpěním na jednoduchém způsobu života, k němuž patří i nechuť k přijímání moderních technologií. V roce 1693, schizma ve Švýcarsku, vytvořené ve skupině švýcarských a alsaských anabaptistů, vedlo k vytvoření „Amišského řádu“. Byli tak pojmenováni v odkazu na skutečnost, že to byli lidé, kteří následovali učení Jakoba Ammanna, jednoho z vůdců schizmatu. Na počátku 18. století se velká část populace Amishů stěhovala do Pensylvánie ze svých domovů v Evropě. Dnes tradiční Amish mluví pennsylvánskou holandštinou (nebo pensylvánskou němčinou), zatímco menší část starých Amishů v Indianě používá švýcarskou němčinu jako svůj komunikační prostředek v rámci své komunity.
Architektura
Víra amišské kultury v jednoduchost a život bez světských radovánek se odráží v jejich architektonických stylech. Tradiční domy Amish jsou jednoduché stavby s malou pozorností věnovanou buď vnějšímu nebo vnitřnímu designu a detailům. Když člověk navštíví čtvrť Old Order Amish, je snadné rozeznat rozdíl mezi nimi a ostatními čtvrtěmi v regionu. První věc, která přitáhne pozornost, je absence elektrického vedení. Charakteristický dům farmy Amish má také výrazný hranatý vzhled s exteriérem vyrobeným z bílého (často oprýskaného) lakovaného dřeva, kovovou střechou a doprovodným větrným mlýnem. Interiér tradičních Amish domů se zdá být také jednoduchý, má odolné linoleové podlahy, jemné světlé barvy a minimální dekorace. V těchto domech jsou obvykle zahrnuty široké otevřené prostory, aby mohly hostit velké skupiny lidí během komunitních nebo rodinných setkání. Pro Amish je domov posvátným místem, a proto udržují elektřinu, telefony a další moderní vybavení daleko od svých obydlí, aby zachovali integritu svého bydliště.
Amish kuchyně je jedinečná svými chutěmi a přísadami, stejně jako názvy jídel. Zdá se, že jablka jsou oblíbenou ingrediencí amišské kuchyně, prominentně se objevují v řadě slavných amišských jídel včetně jablek jako jedné z jejich hlavních ingrediencí, jako je jablečné máslo, jablečné lívanečky, Schnitz un Knepp, jablečné knedlíky. Jelikož se Amishové vyhýbají plýtvání čímkoli jedlým, jejich kuchyně často zahrnuje části zvířat, které si většina lidí nedokáže představit konzumovat. „Scrapple“ je jedním z takových pokrmů, vyrobených ze zbytků kousků masa z řeznictví, kukuřičné mouky a pohankové mouky, vytvořených tak, aby vytvořily bochníkovou placičku. Mezi další tradiční amišské pokrmy patří bott boi (masové dušené maso), holandská kořeněná pečeně, getulte rinderbrust (hovězí jídla ochucená kořením), Hasenpfeffer (marinované a opečené králičí maso podávané s holandskou zakysanou smetanou), prasečí žaludek plněný zeleninou a koření a poté pečené nebo grilované), leber kloese (knedlíčky z hovězích jater) a zitterting (vařené maso z vepřových nohou). Kromě výše uvedených jídel Amish také přispívá do dezertové arény tak delikátní stravou pro ty, kdo mají chuť na sladké, jako jsou fasnachts (koblihová pochoutka), shoofly pie (vyrobené z melasy, hnědého cukru, másla a vody ) a whoopie pie (dva kotoučovité čokoládové dorty se šlehačkou nebo máslovým krémem vloženým mezi ně).
Kulturní Význam
Amish kultura výrazně zdůrazňuje prostý způsob života doprovázený odtržením od světských tužeb. Pro ortodoxní Amish je svět mimo jejich společnost plný marnivosti a neřesti a dodržováním přísných norem života Amishů a vzdáním se materialistických požitků mohou Amish být schopni dosáhnout svých duchovních cílů. Výrobky z moderního světa, které se zdají ohrožovat hodnoty Amishů, jsou v domácnostech a každodenním životě Amishů přísně zakázány. Raději nosí obyčejné oblečení v černé, bílé nebo tlumených barvách, které věnují minimální pozornost stylu a střihu, aby se zabránilo přitahování pohledů směrem k nositeli. Amish nábytek má také své typické rysy a je často vyroben kompletně ze dřeva. Je tvarován a tvarován pomocí ruční, hydraulické nebo pneumatické síly namísto elektřiny. Amishové také věří v udržení pevné jednoty v rámci své komunity a netolerují sňatky svých členů mimo jejich vlastní kruh Amish.
Zdá se, že jednoduchý pastevecký životní styl, který Amishové po staletí uchovávali, je ohrožen tlaky modernizace, které jsou 21. století vlastní. Infiltrace nových vnějších populací, vybavených jejich moderními technologiemi, do amišských území by mohla vést k postupnému vymýcení amišské kultury. Zdá se, že praktikování životního stylu 17. století ve světě 21. století také vystavuje Amishům nebezpečí, že ztratí svůj způsob života v konkurenčním světě. Šíření moderního vzdělání a vstup Amishů do vnějších oblastí podnikání by také mohlo Amishům vybočit z jejich obyčejných cest ve prospěch modernějších, technologicky řízených. Rychlá urbanizace v okolí vedla ke vstupu elektřiny a dalšího moderního vybavení do mnoha Amish domů a osad, což ohrožuje tradiční přesvědčení Amish komunity. Nicméně skutečnost, že uprostřed tak vysoce konkurenčních tlaků si významná část populace Amishů stále dokázala uchovat své staré tradice a přesvědčení, je rozhodně chvályhodná.